Vem är du, Charlotte Gabrielson?

Sicopa Consulting är en av alliansens ”bredaste” medlemmar. Sicopa erbjuder ett helhetsperspektiv som genom att bryta silobeteenden bidrar till att både snabba på omställningen men också att öka den långsiktiga lönsamheten i branschen. En supply chain är ofta otroligt komplex och svåröverskådlig och det är inte ovanligt att olika aktörer i praktiken motarbetar varandra trots att de borde dra åt samma håll, helt enkelt på grund av att ingen av dem sitter med en helhetsbild.

Vi har träffat Charlotte Gabrielson, Managing Partner på Sicopa Consulting.

Hur kom du in i transport- och logistikbranschen?

Det var en ren slump egentligen. Jag läste ekonomi i Växjö som erbjöd en kurs i Supply Chain & logistik. Jag visste tidigt att jag ville jobba globalt och med en bredd och möjlighet att påverka ”hela” affären, vilket ju en karriär inom Supply Chain just erbjuder. När jag senare skulle börja läsa ett Masterprogram på Handels i Göteborg tänkte jag ”Varför inte fortsätta med en inriktning som inte alla läser?”, vilket blev Transport & Logistics Management. Tack vare min utbildning och internationella studier fick jag möjlighet att påbörja min karriär genom IKEAs internationella Traineeprogram i anrika Älmhult.

Hur skulle du sammanfatta Sicopas mission?

Kraven på företagens leverantörskedjor har förändrats under de senaste åren. Marknadens förväntningar på hållbara och effektiva lösningar, ny teknik, digitalisering och snabba, säkra och resilienta lösningar kräver helt nya standarder. Sicopa Consulting är med och driver denna förändring och erbjuder lösningar för en smartare och mer hållbar supply chain. Öppenhet, samarbete och ett holistiskt perspektiv blir allt viktigare för att varje initiativ ska kunna få så stor påverkan som möjligt.

Vad ser ni som den största fördelen med ert medlemskap i Game Changing Alliance?

Genom vårt medlemskap i Game Changing Alliance får vi tillgång till och kan vi erbjuda våra kunder ett bredare utbud av kompetens och expertis inom Supply Chain, logistik, transport och hållbarhet. Vi ser också att vi kompletterar alliansen med vårt systemperspektiv som går ”på tvären” igenom övriga medlemmars lite mer fokuserade perspektiv. I en supply chain är helhetsperspektiv ett måste och det är där vi kommer in och kan navigera mellan djupa expertområden och breda frågor och utmaningar.

Vilka är de största hindren för att uppnå en hållbar transportsektor, enligt dig?

Det är, som bekant, en konservativ bransch som det tar tid att förändra. Det är fortfarande i många fall dyrare att välja miljövänliga alternativ, i alla fall i det korta perspektivet. Kundkrav om kostnadseffektiva lösningar väger fortsatt tyngre än hållbara lösningar. Vår roll är att hjälpa andra att lyfta blicken och se en större helhet där hållbarhet leder till ökad lönsamhet.

Vad är en hobby du brinner för utanför arbetslivet?

Jag älskar skidåkning! Bästa semestern och energiboosten tillsammans med vänner och familj.